joi, 7 februarie 2013

Calatorii in Romania: Ce putem vizita in orasul Bistrita..

Bistrita este cel mai nordic oras germanic din Transilvania, cu un centru simplu dar fermecator. Partea buna este ca in zona Bistritei inca se mai pastreaza vechile obiceiuri si traditii.

Asadar, daca esti pentru prima data in Bistrita, pot incepe prin a vizita Piata Centrala, unde se gasesc majoritatea cladirilor istorice din acest oras. Peisajul acestei piete este dominat de turnul gotic care apartine Bisericii Reformate, aceasta constituiind un amestec de stiluri: romanic, gotic si renascentist.

Pe partea de nord a Pietei Centrale se intinde un rand de case cu arcade, numit Sirul Sugalete, aceste case erau folosite ca ateliere mestesugaresti. De asemenea acestea au fost primele locuinte cu doua niveluri din Bistrita si care de-a lungul anilor au rezistat, fiind locuite si in ziua de azi.

La est de Piata Centrala putem vizita Casa Argintarului (Str. Dornei, nr.5), care astazi este folosita pe post de scoala de arte. Aceasta casa a fosnt consturita in secolul al XVL-lea de catre un zidar italian, pe nume Petrus da Lugano.

De asemenea, merita sa faceti o vizita si Muzeului Judetean Bistrita-Nasaud, care se afla la mica distanta de centrul orasului si unde veti putea vedea exponate care ilustreaza istoria si arta zonei.

Daca tot ati vizitat acest oras, puteti acorda cateva ore si vizitarii imprejurimilor acestuia. La 22 km vest de Bistrita se afla satul Cristur-Sieu, un sat in care s-au pastrat vechile traditii, una dintre cele mai cunoscute fiind Instrutatul Boului, traditie care presupune impodobirea cu flori si colaci impletiti a celor mai frumosi boi din oras Apoi acestia pornesc intr-o parada pe ulitele satului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu